skip to Main Content

FAKTA

Kund:
Egen regi

Projektets start/slut:
2007/2011

Ort:
Floda, Drängsered

Innehåll:
Gestaltning, projektledning, projektering och försäljning av åtta markbostäder

Organisation:
Pär Thurfjell (A, uppdragsansvarig), Mats Nyström (projektledare), David Lantz (A), Joakim Haglund (A), Sophia Thurfjell (grafisk form, marknadsföring ), Mikael Broberg (L) och Katarina Gunnarsson (L)

Åtta enfamiljsvillor på Ärlevägen i Floda

Projektets mål var att bygga åtta hus med en exklusiv känsla gällande arkitektur och utformning till ett bra pris.

Platsen för tomterna är i Floda, 25 kilometer nordöst om Göteborg, Sverige. Det är en naturlig hylla på en sluttning med stora ekar och en vacker utsikt över sjön Sävelången. Genom att utnyttja de befintliga förutsättningarna på platsen och placera husen halvvägs ut över kanten på sluttningen fick samtliga hus fin utsikt mot sjön. Samtidigt skapades mer plats på den soliga sydvästliga sidan av tomten. Den boomerangformade byggnaden lämnar en öppen yta mot gatan och en mer skyddad plats söder om byggnaden som maximeras genom att placera samtliga hus så långt norrut som möjligt på varje tomt.

För att bevara den naturliga sluttningen orörd på platsen, står halva huset på pelare vilket lämnar marken i det närmaste opåverkad samtidigt som det ger byggnadsvolymen ett dramatiskt uttryck. Taknocken följer även den marken vilket gör att taket blir lägre i de båda ändarna mot omgivningen. Taket på byggnaden är ett grönt tak täckt med sedum vilket inte bara ser trevligt ut utan hjälper dagvattenhanteringen i området.

Husplanen är rationell med en nod, eller funktionell del i anslutning till entrén med tvättstuga i anslutning till köket, vertikal kommunikation, och förvaringsutrymmen. Denna noden delar de privatare delarna med sovrum och badrum från de mer offentliga ytorna med vardagsrum och kök. Vardagsrummet och matplatsen har dubbel takhöjd och visuell kontakt med loftet.

Längs sydfasaden löper en korridor som är ansluten till en yttre loftgång som leder fram till en större terrass utanför matplatsen. Både terrassen och loftgången skyddas av ett lätt skärmtak. Loftgången nås från flera ställen längs korridoren. Insidan av ytterväggarna i korridoren, vardagsrummet och matplatsen är klädda med vitlaserad träpanel.

Huset levererades i fyra olika storlekar: 127 kvm eller 141 kvm bottenplatta med eller utan ett loft på 45 kvm. Samtliga hus har samma typ av carport/förrådsenhet som är ansluten till huset med ett lätt skärmtak vilket ger en skyddad plats framför entrén.

Projektet har varit publicerat i tidskriften Arkitektur och blev även nominerat Arkitekturs debutpris 2011 samt till Helge Zimdalpriset 2013.

Bilder av Fotograf Bert Leandersson