skip to Main Content

FAKTA

Kund:
Etikhus AB

Projektets start/slut:
2017/pågående

Ort:
Varberg

Innehåll:
80 lägenheter, 7 stadsradhus samt verksamhetslokaler

Organisation:
Ulrik Neuendorf (A, uppdragsansvarig), Oskar Götestam (SB), Elin Orstadius (A), John Bogren (A), Lina Lo Gillefalk (L), Michael Koucky (Koucky & partners)

Bostäder i trä med aktiva bottenvåningar i Varberg

I Oskarsdal i Varberg utvecklar Radar tillsammans med Etikhus det helt nya kvarteret Tärnan. Ett modernt kvarter med höga ambitioner om att skapa både hållbara bostäder och en hållbar livsstil för de boende. Kvarteret kommer att byggas i trä och omfattar 80 st. bostadsrätter, 7 st. stadsradhus samt en bottenvåning med verksamhetslokaler.

Byggnadskropparna är uppdelade och varierar i bl.a. höjdled och materialitet, allt för att skapa unika individer som ger en rikare upplevelse av kvarteret. Kombinationen av trä som material och grönska både på gård och terrasser skapar en ombonad hemkänsla till kvarteret.

Ambitionen med Tärnan är en varierande och karaktärsfull gestaltning där träet kommer till tals såväl exteriört som interiört. Stommen utförs i KL-trä och på taket ligger antingen solceller eller sedum. Bottenvåningen kommer att utföras i återbrukat tegel och ger en välkomnande och varm entré till kvarteret. En grön, lummig och ombonad gårdsmiljö och en stor gemen-sam terrass på taket skapar tillfällen för gemenskap, fest, odling och spontana möten. Platser där såväl de boende som de som arbetar i kvarteret kan mötas. Alla lägenheter och stadsradhus har balkong eller terrass mot väster eller söder. En variation i bo-stadsstorlekar och upplåtelseformer borgar för en rik social miljö.

Det centrala läget med gång- och cykelavstånd till centrum, tågstation och naturupplevelser gör att du kan låta bilen stå. Bostadsrättsföreningen kommer tillhandahålla bilpool, laddning för elbil och elcykel, “leveranshub”, återbruksrum, delningsrum,-co-workingspace och en rad andra smarta lösningar för att det ska bli enkelt för de boende att leva hållbart.

Visualiseringar: Made-Up