skip to Main Content

Ny stadsdel i Härryda!

Imorgon, under Trä & Teknikmässan, offentliggörs planerna för projektet Wendelstrand i Härryda kommun. Next Step Group tillsammans med Snöhetta, oss på Radar, Sweco och Semrén & Månsson, utvecklar en helt ny stadsdel nästan uteslutande byggd i trä, med tydligt innehåll av hållbarhetstjänster. Redan idag kan man läsa om projektet i GP. Nedan hittar ni pressreleasen för projektet, som engagerar en stor personalstyrka hos oss på Radar.

Stenbrott blir 750 klimatsmarta bostäder

Idag presenteras planerna på ett minst sagt annorlunda bostadsområde. Tillsammans med världsberömda arkitektkontoret Snøhetta förvandlar Next Step Group ett uttjänt stenbrott till 750 attraktiva bostäder i en naturskön skogspark med badrocksavstånd till Landvettersjön. Genom att fylla det gamla stenbrottet med återskapad natur, vackra miljöer och hus i klimatsmart trä blir Wendelstrand en vägvisare mot ett bättre sätt att bygga och bo.

Bostadsområdet i Härryda kommun blir Next Step Groups “uppföljare” till nyskapande Nya Hovås i södra Göteborg. Med planerad byggstart 2019 uppförs Wendelstrand på ett gammalt stenbrott där ett sår i landskapet ska läkas och naturen återskapas. Området kommer att bestå av flerbostadshus och radhus nästan uteslutande byggt i trä.

Vid sidan av bostäder, förskola och äldreboende får området ett arkitektoniskt landmärke: Lakehouse. Byggnaden blir områdets nav med restaurang, kafé och en amfiteater i anslutning till ett aktivitets- och stadsdelshus. Här finns coworking-kontor med arbetsplatser, gästlägenheter och ett gym. Lakehouse är den första byggnaden som står färdig. Den kommer att fungera som en arena dit Next Step Group bjuder in till kunskapsutbyte om framtidens stadsutveckling, men Lakehouse ska också användas för att testa prototyper på hållbara lösningar för bostäderna i Wendelstrand.

– Vi vill skapa en bra boendemiljö med arkitektur av hög kvalitet i vacker natur. Områdets kärna blir bilfri med plats för trygg lek och rekreation. Boendeformer och lägenhetsstorlekar kommer att variera och det dominerande byggnadsmaterialet kommer vara trä, säger Louise Heilborn, Projektchef på Next Step Group.

Arkitekturen präglas av naturens element. Området hämtar inspiration från trädets olika delar: trädtoppen, stammen, rötterna och fröet. Alla byggnader får form och identitet av olika byggmetoder, träslag och ytbehandling. Resultatet ska bli ett område med stor variation och stark karaktär. Med hjälp av nya digitala verktyg optimeras taken maximalt för solceller.

– Vi vill utveckla ett område som samspelar med den omgivande naturen. Vi har valt materialet trä eftersom det är förnybart och kräver mindre energi i både tillverkning, transporter och husens energiförbrukning, säger Marianne Sætre, ansvarig arkitekt på Snøhetta.

Detaljplanen för Wendelstrand utvecklas genom ett nyskapande samarbete där det är byggherren och inte kommunen som driver arbetet. Det ställer krav på täta kontakter mellan alla inblandade parter. Next Step har en framgångsrik modell för dialog och samskapande för att ta del av allmänhetens synpunkter och samla in goda idéer.

– Härryda kommun växer och vi vill prova nya sätt att utveckla bostäder. Målet med en byggherredriven detaljplan är att få en snabbare process, tidigare dialog och mer spännande idéer. Wendelstrand är ett utmärkt exempel på det vi vill åstadkomma och vi inspireras av hur Next Step driver processen, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Härryda.

För mer information, vänligen kontakta:

Louise Heilborn, Projektchef Next Step Group
0733-32 02 44
louise@nextstep.se

Marianne Sætre, ansvarig arkitekt på Snøhetta
+47 93 20 71 68
marianne@​snohetta.com

Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Härryda
031-724 63 20
per.vorberg@politiker.harryda.se

Pressbilder:

Högupplösta illustrationer på Wendelstrand kan du ladda ner här: LÄNK (Illustration: Snøhetta)

Fakta om Wendelstrand

Wendelstrand blir ett nytt bostadsområde vid stranden av Landvettersjön. Här bygger Next Step Group 750 bostäder, förskola och äldreboende samt landmärket Lakehouse med restaurang, coworking-kontor och gym. Området ligger i anslutning till ett naturreservat. Skolor, service och kollektivtrafik finns i närområdet, och med kollektivtrafik är Göteborg bara 15 minuter bort. http://www.wendelstrand.se

Fakta om Härryda

Härryda ligger mellan Göteborg och Borås. Kommunen har 37 000 invånare. Landvetter flygplats är den största arbetsgivaren i kommunen och när flygplatsen planerar att växa kommer det att skapa 10 000 nya arbetstillfällen. https://www.harryda.se

Fakta om Snøhetta

Arkitektkontoret Snøhetta rankas som ett av världens främsta. Företaget startade i Oslo men har även kontor i New York, Innsbruck och Paris. Några av de mest kända projekten är Nationaloperan i Oslo, biblioteket i Alexandria och National September 11 Memorial Museum i New York. 2014 tilldelades Snøhetta Kasper Sahlin-priset, Sveriges mest prestigefyllda utmärkelse för arkitektur, för kulturhuset Väven i Umeå. https://snohetta.com

Fakta om Next Step Group

Next Step Group är ett fastighetsbolag baserat i Göteborg. När bolaget utvecklar ett område är det delaktigt i allt från markanskaffning, fastighetsutveckling och rekrytering av hyresgäster till affärskoncept och marknadsföring.  Öppenhet, samskapande, hållbarhet och arkitektur av hög kvalitet präglar våra projekt. Gothenburg CoValley och Nya Hovås, är några av de projekt vi arbetar med. http://www.nextstep.se